fra gavun

četvrtak, 14.08.2014.

Uhofon

Nekad je svaki el uređaj imao za sobom repicu ili žičanu vezu koja je kad se ošteti ili se ugazi na utikač postajala živčana veza pa bi to vrijeme mogli nazvati, vrijeme veza.
Što se struje tiče i danas je uglavnom veza žičana osim nekih kućanskih aparata kao recimo usisivač.
Ali što se komunikacije odnosno telefonije tiče tu je učinjen čudesan napredak, ona je sva bežična.
Ta nevidljiva veza postala je tako popularna da se putem nje kupuje i plaća, većina plaću diže bez veze, ostvaruje se komunikacija s kraja na kraj svijeta i da ne nabrajam ali čitav svijet je postao virtualan, bez kabela, bez veze.

Ovaj kratki uvod namjerno sam ubacio samo da bih se pofalio kako je kod nas u selu još prije 50 i više godina postojala bežična veza. Daleko prije nego su došli telefoni a to je bio sveprisutni uhofon ili babe na mrtvoj straži.
Nije postojala ni teorijska šansa da se u okolici zbije kakav događaj ili neko 'žutilo' a da te s otvorenog prozora ili iza škure ne snimi nevidljivo oko-uho i to pusti u eter.

Bilo je to s početka 60-ih godina, tada 40-togodišnji Mate, marangun, na radnom mjestu nagrdio je srednji prst i odmah su mu to u ambulantu sredili. Stavili 4 punta i zamotali da je prije sličio onome dolje nego prstu.
No bolovanje nije uzeo jer je valjalo radit. Za reći istinu razmišljalo se malo drugačije nego danas a da bi se vratio na posao trebalo je s nečim zaštitit zavoj da se ne šporka a i da može oprati ruke.
Veli mu doktor neka ode u apoteku i kupi prezervativ pa ga navuče jer će tako najbolje zaštitit zavoj.

I na tom polju učinjen je ogroman tehnološki napredak pa evo neki dan čitam kako Japanci rade na novom materijalu za kondom koji ne može puknut a glavni sastojci su brašno, sol i još neke kemikalije.
Bokteneće bit će pravi toploslad, sočan ima se što polizati a kasnije se ljuska pojede pa nema ni dokaza ni zagađivanja prirode.

Prezervativi tada nisu imali onu kesicu na vrhu za 'materijal' pa kad ga je navukao preko zavoja bio je kao stvoren za tu potrebu.
No u apoteci se trevila jedna iz 'mrtve straže' jer nakon što je na pijaci prodala 'mišancu' ošla je kupit mast za 'baverune'.
Ona je uočila Matu pa se okrenula i zabila glavu u boršu kao nešto traži i tako je čula kad je od apotekarice tražio kondome. Dva kondoma.
Mate se odatle vratio u firmu a 'Stražarica' kao inače autobusom doma i čim je stigla putem uhofona glas se prosuo kao da komarce zaprašuje.

Došo je Mate s posla a Kata vesela, obigraje okolo njega i ugađa mu ne bi reć da je kralj.
Godi to Mati pa se pokušava sjetit koji je datum. Rođendan, vjenčanje, prvi poljubac, prvi hitac…eto vraže nikako se sjetit.
Kad će Kata: 'Miki sad ćeš ti malo otpočinut jelda pa idem ja nju malo plaknut, eto mene odma a dica su pošla na more pa neće smetat'!
- Aaa?
- Rekoh odma ću ja samo da je plaknem.
- O čemu ti pričaš, znaš da sam umoran.
- Ajde ajde hihihi nis ti njih za ništa kupova, dosadilo ti je cimat nazad a?
- Šta pričaš ti, koga kupova?
- A šta sam ja luda jel? Znači da se kurvaš kurvaru jedan a doma si vaik umoran.

Uglavnom tu je došlo do žestoke svađe i Kata baci terinu na pod pa jedan pjat pa drugi a onda joj Mate stisne ruku jer riječi se više nisu mogle razumjet ni uz titlovanje. Kata roneći suze i bijesna drugom rukom posegne za nožem i raskida si prst.
Krv je potekla a onda su teke došli sebi pa je Kata pošla u zahod i popišala se po rani a Mate je isparao lancun i zamotao joj prst.
- Kako ću sad suđe oprat?- žalosno je zavapila.
- Jel vidiš!- i pokaže joj svoj zamotani prst.

Eto, tako su toga dana potrošili čak dva kondoma.

- 00:10 - Komentari (20) - Isprintaj - #